Semlekrans

Idag har det bakats kan jag säga! Börja med första satsen 11 och sedan rulla det bara på. Klockan halv 6 tog jag ut det sista ur ugnen och sedan väntade träning. Fick även hjälp av en vän som gjorde allt mycket roligare. Totalt sett blev det nog runt 80 st bullar av olika slag. Äpplebullar, pizzabullar, semlebullar, kanelbullar, vaniljbullar, två limpor och sist men inte minst min fina semlekrans! Detta är vad jag sysselsatt mig med i dag kan jag säga och jag tyckte att min krans blev så härlig. Hade aldrig sett något liknande innan jag gick in på allt om mat och fick idén. Så nu har även en liten bit av den sjunkit ned då det så klart är semledagen idag. Men vet ni vad, förutom att det är semledagen så är det faktiskt även den internationella pannkaksdagen. Så gillar man inte semlor så finns det en räddning! Här kommer mitt recept på semlor, blir ca 30 st.

Semlor

14-16 dl vetemjöl special

1,5 dl socker

125 g smör, rumstempurerat

50 g jäst för söta degar

2 tsk stött kardemumma

5 dl röd mjölk

Pensling:

2 st äggulor

2 msk mjölk

Gör så här:

Blanda det mesta av mjölet (12-13 dl), socker, smör i bitar, kardemumman och smulad jäst i en bunke eller assistent. Värm mjölken till 37° och häll över mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt ca 10 min. Låt sedan  jäsa under duk 30-40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt, desto mindre knåd och mjöl desto saftigare semlor. Dela degen i lagom stora bitar, ca 30 st. Rulla till släta bollar. Låt jäsa på bakplåtspapper 30-40 min. Blanda samman äggulorna och mjölken i en skål. Grädda i ugn 7-10 min på 225°.

Vill du göra en krans ställer du bara några av de rullade bollarna i en ring intill varandra och låt jäsa ihop. Grädda.

semlekrans-2 semlekrans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s