Wellington á la Sanna

Åhh söndag och ångesten är här igen. Dock ska jag försöka göra det bästa av situationen och bara ha det skönt. Har hittills idag hunnit med träning, matlagning samt lite plugg. Härligt att ha avklarat det värsta och sedan se fram emot det roliga. Tänkte tipsa er om en rätt jag mixtrade ihop i fredags då jag var sugen på något riktigt gott. Jag gjorde en Wellington med lite extra saker och andra tillbehör. Tyckte det blev fantastikt gott, åt faktiskt upp resterna till lunch i dag efter träningen då jag tyckte jag var värd det. Det värsta man kan tänka men så är det. Här har ni denna saftiga måltid som är ängnad till 4 personer!

Wellington á la Sanna  

0,5 kg fläskfilé

2-3 msk tomatpuré

300 g rökt fläsk eller rökt skinka

400 g färska champinjoner

4 st schalottenlökar

1 st vitlöksklyfta

0,5 dl färsk timjan

0,5 dl soltorkade tomater

Smör och olja till stekning

salt, vitlökspeppar

1 ägg

1 st rulle färsk smördeg

Madeirasås:

1 dl madeiravin

4 dl vatten

4 st schalottenlökar

1 st morot

2 msk bladpersilja

0,5 dl koncentrerad viltfond

1 msk smör

Jordärtskokpuré:

500 g jordärtskokor

2 msk smör

1 dl grädde

salt

Svampmassa: Hacka champinjonerna, fläsket, löken, timjan, vitlöken och de soltorkade tomaterna fint. Fräs i 1 msk smör till all vätska ångat bort. Rör ned tomatpuren. Låt puttra ca 10 min.

Wellington: Rulla ut smördeg så stor som möjligt. Hetta upp en panna med olja och rikligt med smör. Låt köttet alltid vara rumstempurerat och gnid in rikligt med salt och peppar. Stek köttet hastigt tills det är gyllenbrunt. Placera svampmasssan i mitten av smördegen och placera köttet på. Rulla in köttet i smördegen till en fin rulle. Pensla med ägg och grädda i ugnen på 175 grader högt upp i ugnen. Den är klar när smördegen är gyllenbrun och köttet har en innertemperatur på ca 60 grader. Låt sedan rullen vila i 15 minuter innan servering under folie.

Madeirasås: Hacka löken och moroten fint. Fräs i en klick smör utan att det tar färg och tillsätt sedan tomatpuren. Låt löken dra åt sig purén och tillsätt sedan madeiran. Tillsätt sedan resterande ingredienser och låt koka till en kraftig sky. Detta tar ca en halvtimme då det är så mycket vätska som ska kondencera. Sila sedan av löken och moroten. Värm upp skyn igen om det skulle behövas.

Purén: Skala och skiva jordärtskokorna och koka med lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa dem tillsammans med grädden. Tillsätt smöret och eventuellt lite salt.

wellington

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s