Pasta med färska skaldjur

Segaste dagen på hela veckan är snart avklarad och jag sitter här i soffan och njuter. Har inte så mycket plugg i dag så bäst att ta det lugnt när man väl kan. Lugnet innan stormen som man brukar säga! Lovade ju att jag skulle lägga upp en rätt för var dag och självklart tänker jag inte svika er idag. Som huvudrätt under min trerätters middag lagade jag en pasta med färska skaldjur i kombination med tomatsås. Skaldjur är jag helt galen i och tycker att det är något av det godaste som finns. Skaldjur är en fantastisk kombination med pasta dessutom så tänkte att jag skulle passa på att göra något som jag älskar. Rätten blev överraskande god då jag testade detta för första gången lite på känn. Hade tänk göra egen pasta eftersom att det är så lätt och mycket godare än vanlig pasta. Dock sprang tiden iväg efter att jag hade tränat och jag fick spara det till en annan gång! Är ni lika galna i skaldjur och pasta som jag är så tycker jag absolut att ni ska testa denna rätt!

Pasta med färska skaldjur á la Sanna

1 kg kokta havskräftor

0,5 kg räkor

färsk pasta till 4 personer

2 dl vitt vin

2 morötter

1 gul lök

2 msk tomatpuré

1/4 fänkål

3 dl vatten

250 g krossade tomater

10 cm purjolök

2 st schalottenlökar

1-2 msk koncentrerad hummerfond

1,5 dl riven parmensan

1-2 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 st lagerblad

3 msk pepparkorn

babyspenat till garnering

Fond:

Skala räkorna och hälften av havskräftorna. Separera köttet för sig och skalen för sig. Skiva morötterna, fänkålen, purjolöken och gullöken grovt och smält smör i en kastrull. Fräs skalen en minut, lägg sedan ned tomatpuren och låt detta fräsa med. Lägg i alla grönsaker och fräs ytterligare en minut. Häll sedan på vattnet och 1,5 dl av vinet samt tillsätt lagerbladen och pepparkorna, låt koka i högst 15 min utan lock. Vattnet ska nu kondenceras och du får en koncentrerad räk/kräftfond.

Sås:

Hacka schalottenlöken fint. Stek dem i smör utan att de får färg. Slå över de krossade tomaterna, fonden, 0,5 dl av det vita vinet och pressa vitlöken ned i kastrullen. Låt koka upp och tillsätt den koncentrerade hummerfonden enligt smak. Låt koka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar, möjligen lite cayennepeppar.

Pasta:

Dela under tiden de resterande havskräftorna på mitten, längs med ryggraden. Koka pastan så den fortfarande är lite hård. Vänd ned pastan i såsen och tillsätt räkorna, kräftstjärtarna samt kräftkloköttet och servera i djupa skålar. Placera de delade havskräftorna över pastan samt riven parmensan och babyspenat. Servera rykande hett!

kräftis kräftisar havskräfta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s