Födelsedagsfirande

Har nu avnjutit en trerätters middag då lillebror fyller 16. Till förrätt blev de bruschetta med lufttorkad korv, huvudrätt ugnsbakad fläskfilé med rostad kompot och efterrätt citron och vaniljpannacotta. Jag och pojkvännen stod för maten och det blev rätt lyckat. Dock sitter jag nu här proppmätt och skall snart gå och lägga mig. Tänkte bara bjuda på mina recept!

Förrätt: Bruschetta med lufttorkad skinka 5 pers

10 skivor av baugette

2-3 tomater

1 st mozzarella

olivolja

1 vitlöksklyfta

20 tunt skivade bitar av lufttorkad korv

1. Skvätt ned bröden med olivoljan och gnid in dem med pressad vitlök.

2. Tärna tomaterna och mozzarellan.

3. Värm en stekpanna på högsta grad och rosta bröden tills de fått färg.

4. Toppa med tomaten och mozzarellan och häll på en skvätt olja samt lite citronpeppar eller salladskrydda för lite mer smak. Toppa med korvskivorna.

Huvudrätt: Ugnsbakad fläskfilé med rostad kompot samt trattkantarellsås 5 pers

1 kg fläskfilé

500 g råa rödbetor

 500 g morötter

3 gula lökar

1 kålrot

500 g palsternackor

4 vitlöksklyftor

3,5 dl matlagningsgrädde

1,5 dl mjölk

4 dl stekta trattkantareller

1 buljongtärning av svamp

2 msk fond av vilt med smak av kantarell

2-3 mjöl

salt, vitpeppar, paprikapulver, cayennepulver

4 msk kinesisk soya

2 msk rapsolja

1 msk paprikapulver

salt peppar

1. Skiva grönsakerna i lagom stora bitar och på med en skvättolivolja. Rosta i ugnen ca 50 min på 200°

2. Bryn fläskfilén i smör och salta och peppra. Lägg sedan i ugnsfast form och blanda ihop soyan, oljan, paprikapulvret och lite salt samt peppar. Stryk över köttet och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 67°. Då köttet är klart, låt det vila i ugnsfolie minst 10 min.

3. Värm svampen och slå på grädden. Koka upp och tillsätt buljongen och fonden. Gör en toppredning genom att vispa ihop mjölken och mjölet.  Häll ned i såsen och låt koka två minuter. Smaksätt.

Servera allt tillsammans och gärna med lite stek eller grillad sparris till, supergott!

Efterrätt: Citron och vaniljpannacotta 4 pers

4 dl vispgrädde

skal från en hel citron

saft från 3/4 citron

3 tsk florsocker

2 gelantinblad

1 st vaniljstång

kärnor från ett halvt granatäpple

gröna vindruvor

1. Lägg gelantinbladen i blöt.

2. Skrapa ur vaniljstången och koka upp det med grädden samt hela stången. Tillsätt sedan citronskal samt saften och florsockret.

3. Krama ur gelantinbladen och tillsätt gelantinen. Ställ kallt tills det stelnat, ca 2 h.

4. Garnera med kärnorna från granatäpplet samt vindruvor.

 

fläskfile--med-rödbeta citronpannacota

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s