hemmagjord Julkorv

Åhhh ÄNTLIGEN kan jag ju bara säga så har jag fått det efterlängtade lovet på länge. Och det är ju inte vilket lov som helst utan det är ju faktiskt jullov. Denna underbara högtid som jag är totalt kär i i år! Kan inte hjälpa det och vill bara göra mer och mer julmat, julgodis, julpyssel och allt som har med julen att göra. Och som ni vet så gjorde jag för två veckor sedan korv helt själv. Ja eller jag var ju inte helt själv utan mamma och pojkvännen hjälpte till, ja till och med pappa fick även hjälpa till ibland. Det var verkligen inget enmansjobb men kul var det! Jag gjorde tre olika sorter. En med chili och vitlök, färskt allt ihop! Sen gjorde jag en med paprikapulver och cayennepeppar. Älskar den kombinationen mellan den starka cayennen och den söta väldoftande paprikan. Helt underbart! Sen så gjorde jag självklart en julkorv också, den innehöll gula senapsfrön, kryddpeppar, ingefära och nejlika. Allt detta malde jag i en mortel tillsammans och blanda i.

Ett tips är att provsteka kryddblandningarna för att se om det smakar okej och om det behövs mer krydda. Krydda alltid lite extra för det kommer alltid att bli lite svagare då du tillagar det. Jag utgick från detta recept som jag hitta på allt om mat.

Så här gör du din egen julkorv: Grundsmet 4 1/2 kilo korv

3 kilo fläskkarré, benfri
600 g potatis
1 liter mjölk (3%)
3 msk salt
1 tsk svartpeppar, nymald
10 meter grisfjälster

1. Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna.

2. Skär köttet i mindre bitar. Obs: det ska inte putsas. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Dela upp färsen i så många kryddblandningar du ska ha. Krydda. Gör stekprov och kontrollera att färsen är lagom kryddad.

3. Skölj igenom fjälstren med kallt vatten. Fyll först smeten i fjälster och knyt till ca 25 cm långa korvar.

4. Frys in korven eller tillaga den direkt.

Då jag utgick från detta grundrecept börja jag 5 m grisfjälster och det blev ändå över. Så jag anser att man inte behöver så mycket men det beror även på hur hårt man stoppar den och hur många korvar man knyter.

För att få en smakrikare kryddblandning kan man låta smeten stå under natten då krydderna kan blomma ut och få bättre smak men detta är naturligt vis inte behövligt.

Ännu ett tips då du ska byta kryddblandning är att du ska köra ned några skorpor emellan och precis när du ser att skorpsmulorna börjar komma stoppar du maskinen och knyter korven. Sen får du självklart tömma den lilla smet med skorpor som är kvar innan du börjar på nästa smet och börjar stoppa.

Fick ett tips om att man skulle smörja in korven med socker och salt i lika stor mängd om man skulle frysa in korven. Detta gör att den bevarar smaken bättre. Jag frös in den direkt som den var så vi får se hur det blir.

färs

korvar

 

korvstoppning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s