oxfilé med hasselbackspotatis samt rödvinssås

Har nyss kommit till skolan och väntar på att fysiklektionen ska börja. Endast fysikprov kvar på onsdag och sen är det över! Igår kväll avslutade jag den föregående veckan rejält. Tillagade oxfilé med hasselbackspotatis och till det en gudomlig rödvinssås. Tänkte tipsa er om ett vin som jag använde då vinet har väldigt stor betydelse för hur såsen sedan kommer bli. Desto finare vin desto godare sås. Dock behöver det ju inte vara det allra finaste vinet utan det kan vara ett vin som ligger lagom i pris. Jag använde mig av Baron De Ley Reserv 2007 Rioja. Här har ni receptet för två personer!

Oxfilé till två personer ca 250-300 g  

Hasselbackspotatis:

4-6 medelstora potatisar

1 dl ströbröd

30 g smör

olivolja

salt

Rödvinssås:

3 dl rödvin

1 st scharlottenlök

1 msk råsocker

2 dl vatten

1/2 msk balsamvinäger

2-3 msk kalvfond

1/2 msk maizena

1 msk smör

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225°

Skiva upp oxfilén i tjocka skivor gnid in salt och peppar eller vitlökspeppar på köttet och låt det vila till slutet av processen.

Skala potatisen och skiva tunna skivor i potatisen utan att skära igenom. Lägg på plåt med bakplåtspapper och kör in i ugnen med en smör klick på varje potatis. Strö även över en skvätt olivolja för en rundare smak på potatisen. Grädda dem i ugnen 45 minuter.

Ta ut potatisen och klicka på en smörklick igen. Strö på ströbröd över potatisen samt salt. In i ugnen igen och låt stå där ca 10-15 min tills potatisen är gyllenbrun.

Då det är tio minuter kvar av tiden på potatisen hackar du scharlottenlöken fint. Fräs det sedan i en kastrull med en klick smör. Löken ska inte få färg! Lägg sedan i sockret och låt fräsa i en minut. Häll sedan på vattnet, vinet, kalvfonden och balsamvinägern. Låt reducera tills ca 1,5 dl återstår av vätskan. Ta fram en ny kastrull och häll i ca 2 msk vatten. Rör ut maizenan i det och sila sedan såsen ned i den nya kastrullen. Låt koka upp och smaka av.

Stek oxfilen i en rejäl klick smör på hög värme. Vänd oxfilen då köttsaften tränger upp på den råa framsidan. Använd helst en köttermometer. För rare är oxfilen blodig/röd och runt 50-55°. Medium är när köttet är rosa och köttsaften har en klar rosa färg. Detta runt 60° för  genomstekt kött skall köttet vara varmare än 65°.

Servera och avnjut denna underbara rätt! Jag själv serverade min med ugnsbakad tomat samt ugnsstek rödlök.

Ett tips när du skivar hasselbackspotatisen är att lägga potatisen i en matslev av trä och skiva tills du når kanten till den. Då undviker du att skära igenom potatisen vilket är väldigt lätt gjort! 

oxfile

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s