Lussekatter

Idag fick jag ett ryck och kände för att baka. Eftersom att vi börjar gå mot juletider så passade det ju ypperligt med några lussekatter. Ja närmare bestämt ca 70 st blev det. Något som stör mig är alla dessa namn på lussekatten. Allt från saffransbulle, lussebulle, saffranskatt, lussebak, ja allt möjligt finns det. Det jag föredrar mest är antingen lussekatt eller lussebullar men de fulaste är helt klart safransbulle! Det låter så tort, tråkigt och smaklöst. Förlåt alla ni där ute som säger det till dessa bullar men jag tycker faktiskt att man inte ska förstöra bullens namn! För jag menar, det är ju ett gulligt och juligt namn! Jag använde mig av Leif Mannerströms recept på recept.nu. Detta innehöll kesella som jag själv föredrar då de blir saftigare. Gjorde även en halv sats utan saffran då alla inte är så förtjusta i detta. Dock förstår jag inte hur man inte kan gilla det då jag tycker det är fantastiskt gott. Synd bara att det är så dyrt för annars hade man kunnat använda det i så mycket mer. Testade Dr. Oetkers nya saffransarom dessutom. Vet inte om det är bättre eller sämre men jag tyckte att det gav lite dåligt med själva saffransaromet. Dock köpte jag det mest för att jag tänkte att jag kunde använda det i andra bakverk så vi får väl se i framtiden! Här är i alla fall receptet:

Till ca 40 bullar behöver du:

100 g smör 
1 g saffran (2 kuvert) 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
250 g kesella (1%) 
2.25 dl strösocker 
1 msk kardemumma, nystött 
0.5 tsk salt 
1.5 l vetemjöl, ca (ca 900 g)

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran.

2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.

3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.

4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.

5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.

6. Låt jäsa med bakduk i 30 minuter.

7. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.

8. Arbeta den smidig och dela i två delar.

9. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.

10. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter.

11. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.

12. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.

13. Värm ugnen till 225 grader.

14. Pensla bullarna med ägg.

15. Grädda dem i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.

16. Låt svalna under bakduk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s