Ugnsstekt fläskytterfilé med råstekt potatis

En ny vecka är påbörjad och jag mår väl sådär. Det som räddar mig just nu nog pojkvännen och att får göra det som jag älskar mest i hela världen, laga mat! Självklart är vännerna och familjen stora stöttare men de är så uppe i sitt och har andra saker att tänka på så ja, min pojkvän är en räddare i nöden. Han tänker nog mer på mig än vad jag tänker på mig själv. Tänka sig att det finns såndana människor. Men som jag sa så är matlagning en mycket bra terapikälla. Att laga mat får mig att slappna av och tänka på något annat, men det bästa av det är nog att jag fortfarande lär mig saker under tiden. Så i går kväll var det jag som stod för middagen här hemma och det blev en griljerad fläskytterfilé med råstekt potatis.

Ingredienser till 5 personer;

1,2 kg fläskytterfilé

Salt , vitlökspeppar

Griljerningen:

1 ägg

1 msk senap (fransk)

1,5 msk honung

1/2 tsk farinsocker

Råstekt potatis:

1 kg delikatesspotatis

1 st gul lök

salt, timjan

Smör och olivolja till stekning

Så här gör du:

Koka upp rejält saltat vatten och lägg i potatisen. Koka den i 5-8 min. Den får absolut inte bli för mjuk, den ska fortfarande vara hård när du hällar av vattnet. Medans det kokar upp så putsar du köttet. Gnid in rikligt med salt och pepparn så det täcker hela köttstycket. Stek det hastigt på hög värme i smör tills den är gyllenbrun runt hela. Lägg det i en ugnsfast form och stick i en termometer där köttet är som tjockast.

Blanda ihop en st äggula, senapen, honungen och farinsockret. Då köttet är runt 57°  tar du ut köttet och smetar på griljeringen. Ställ in det igen tills innertempen är ca 67°. Skiva den kokta potatisen i 1,5 cm tjocka skivor och dela löken i grova bitar. Hetta upp en panna med en rejäl klick smör och en skvätt olja. Lägg i både potatisen och löken. Krydda rejält med salt och rosmarin och stek tills det är gyllenbrunt.

Servera med en fet sallad, ångad broccoli, svartvinbärsgéle samt ett vitlök och örtsmör.

2 reaktioner på ”Ugnsstekt fläskytterfilé med råstekt potatis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s