raspberry chocolate cake

Åhh, måste verkligen tipsa om den godaste och lättaste tårtan enligt mig! Som ni kanske har förstått så är jag helt galen i choklad och skulle kunna leva på det. Helst mörk choklad dessutom. Men den här tårtan uppfyller verkligen allt, den är söt, syrlig, krämig, chokladig, mastig men ändå lätt. Det bästa med den är nog ändå att den är så fruktansvärt lätt att göra. Detta måste bara testas då den är något fantastiskt god. Sitter i skrivande stund och njuter av de sista restera från igår. Den är nog faktiskt ännu godare idag än den någonsin varit. Dag fyra för den och ja ni förstår, den kan ju inte bara stå och ruttna bort i kylskåpet när den är som godast! Här har ni detta fantastiska receptet i alla fall..

Ingredienser

200 g smör

4 st ägg

5 dl vetemjöl (300g)

1,25 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

smör till formarna

Fyllning 4,5 dl hallon, färska eller frusna och tinade (ca 200-250 g)

Glasyr

250 g mörk choklad

2,5 dl vispgrädde

1 msk honung

25 g rumstempurerat smör

Ev. färska hallon till dekor

Gör så här

  1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter, Har du inte två lika stora formar kan du grädda en i taget.
  2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ned smöret. Blanda mjöl, kakaon, vaniljsockret och saltet och rör ned i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut.
  3. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter. Kakorna skall fortfarande vara kladiga. Låt svalna och lossa sedan formarna.
  4. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag.
  5. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
  6. Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera.

Tips! Ju längre kakan får stå desto godare blir den. Gör den helst två dagar innan du skall njuta av den och bre ut glasyren på andra dagen. Dekorera sista dagen och njut ordentligt.

Jag dekorerade min med granatäpple och passionsfrukt!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s